Birleştiren güç : Bantların tarihi, 1676 yılına kadar uzanır ve oldukça eski bir geçmişe sahiptir. UT üreticileri ürünlerinin parçalarını bir arada tutturmak amacıyla üstlerine yapıştırıcı sürülen kağıtları kullanıyorlardır. 20. Yüzyılın başlarında ise bandajlar ve alçılar için cerrahi bantlar konusunda oldukça büyük adımlar atışa da bilinen ilk bant tarihi ise 1930 yılına kadar beklemiştir. Peki bantı kim buldu ve ilk bant buluşu nasıl gerçekleşti ? Gelin nasıl olmuş beraber inceleyelim.
1920’li yılların başlarından itibaren o dönemde faaliyet gösteren ürün paketleyici firma ve dükkânlar ürünlerini muhafaza etmek amacıyla selofan kullanmayı tercih ediyorlardı. Ancak ürünleri kapatmanın yanı sıra nem girmesi neticesinde gıdaların bozulmasının hiçbir şekilde önüne geçilemiyordu. Bu nedenle özellikle gıda sektöründe meydana gelen bu durum o dönemi ciddi şekilde etkiledi ve ürünler uzun süreli muhafaza edilmeden ya bozulmadan tüketilmek zorunda kalıyordu.
Ürünlerin bozulmasından dolayı bir çözüm arayışına giren 3M firmasının sahibi dönemdin en tanınan mühendislerinden biri olan Richard Drew isimli mühendisin kapısına giderek bu konuda yardım istedi. 1930 yılında çalışmalara başlayan Drew, uzun süreli bir çalışmanın ardından 4 kattan oluşan ve o dönemin ilk yapışkanlı ürününü üretti. Bu ürün ilk olarak yapışkan kısım, daha sonra selüloz katmanı ve bandın yapışmasını sağlayan bir katman olarak geliştirilen bir tabaka geliştirdi. Oldukça esnek yapısı sayesinde de dikkatleri üzerine çeken bu ürün kısa sürede farklı firma tarafından selofanı ısıtılarak kaplamanın bir yolunu buldu.
Bant 1930 yılında Amerikalı Mühendis Richard Drew tarafından üretilmiştir. Avrupa bölgesinde ismi SELOTEYP olarak kullanıcılara sunulan bu banttın bir yüzü selüloz ismi verilen ve yapışkan maddenin kullanılması neticesinde basınca duyarlı olarak bölgeye yapışıyordu. Böylelikle yüzeye yapışarak tutma özelliğiyle birlikte hava ve nemin girişini de engellemesi sağlanıyordu. Ancak tıp alanı için özel versiyonları da bulunan banttın geniş kullanım alanları bulunmaktadır.
Bant kullanımı günümüzde iş alanları, ofis ve ev ortamlarında farklı alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle günümüzde E-ticaret alanında faaliyet gösteren her firma kargo ürünlerinde sürekli olarak bant kullanıyor. Ayrıca özel baskılı bantlar sayesinde firma isim ya da logolarını ekleyerek ücretsiz olarak reklam anlayışına da sahip olabiliyorlar. Bant bilgi arayışı içinde olanlar için kullanım alanlarını incelemeleri yeterli olacaktır. Bantlar hakkında bilgi sahibi olmak için kullanım alanlarını ve dünya genelinde ki etkisine bakmak yeterli olacaktır.
Bantlar dünya genelinde kargo alanlarında aktif olarak kullanılan en güvenilir ürünlerdir. Birleştiren güç bantların tarihi 1930 yıllarından günümüze kadar uzandığı için yaşamımızın her alanında aktif olarak kullanıyoruz. Öyle ki dünya genelinde bant kullanım alanları ofisler, sanayiler, ev, okul ve iş hayatının her alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Koli bandı olarak isimlendirilen bantlar kargo alanlarında daha fazla kullanılmaktadır.
Hayatın her alanında aktif olarak kullanılan bu bantlar arasında çift tarafı yapışkanlı bantlar da eşyaların sabit tutulmasını sağlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Dünya’da bant kullanımı en fazla sanayi ve kargo sektöründe kullanılmaktadır. Ürünlerin açılmasının önüne geçerken aynı zaman da darbelere karşı etkili olarak kullanılmaktadır.
Bant Kullanımı
Türkiye’de bant kullanımı özellikle kurumsal firma kimliği oluşturmak isteyen firmalar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar ürünlerin açılmasının önüne geçmek ve darbelere karşı korumak amacıyla kullanmaktadır.
Ülkemizde bant kullanımı ayrıca elektrik bantları, çift taraflı bantlar ve eriyen bantlar olmak üzere farklı alanlarda kullanım olduğu için bant kullanımında da artış meydana geldi. Özellikle çift taraflı bantlar her türlü ürünlerin sabitleme işlemlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Eriyen bantlar ise kabloların ek alanlarının neme ve suya dayanıklı kalmaları amacıyla kullanılması nedeniyle özellikle kablo ürünlerinin olduğu her alanda aktif olarak kullanılmaktadır.
Bant hayatımıza girdiği ilk günden beri ürünlerin muhafaza edilmesi başta olmak üzere büyük kolaylıkları da beraberinde getirdi. Bant kullanımı sadece ürünlerin muhafaza edilmesi değil sağlık alanlarında, çift taraflı bantlarla birlikte ürünlerin sabitlenmesinde, kargo sırasında ürünlerin sabitlenmesi ve zarar görmesinin önüne geçilmesi açısından büyük kolaylıklar sağladı.
Bant hayatımıza ilk girdiği günden beri büyük kolaylıklarla birlikte ürünlerin daha uzun süreli kullanılması, muhafaza edilmesi ve sabitlenmesi için büyük kolaylıklar sağladı. Kısacası bant ile hayatımız daha kolay bir hale geldi.
Bu yazımızda bantların tarihini inceledik, bant ilk ne zaman ve kim tarafından bulundu gibi bilgilere artık sahip olduğunuzu düşünüyorum. Şimdi sıra, kaç çeşit bant var ve bu bantlar nerelerde kullanılır ? Gibi bilgileri inceleme zamanı. Diğer bir blog yazımız olan bant çeşitleri ve kullanım amaçları başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?