Bant türü
Su Geçirmez Bant Nedir?
10 Mayıs 2022
Koli bandı
Geçici Süreliğine Koli Bandı Kullanımı
18 Mayıs 2022
Bant türü
Su Geçirmez Bant Nedir?
10 Mayıs 2022
Koli bandı
Geçici Süreliğine Koli Bandı Kullanımı
18 Mayıs 2022

Para Bandı Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Şey

Para bandı hakkında muhtemelen bilmediğiniz 10 şey başlığında sizlere günümüzde kırtasiye bandı, paketleme bandı, seloteyp, seloband gibi isimlerle anılan bant türü hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Her ne kadar günlük hayatımızın vazgeçilmez parçalarından birisi olsa da, selofon bant olarak da anılan bu bantlar hakkındaki bilgileriniz kısıtlı olabilir. O zaman sözü daha fazla uzatmadan, bu bant türü hakkında bilinmeyen veya az bilinen bilgilere geçelim. İlk olarak lastik bant veya seloteyp olarak bilinen bantların bu ismi almasındaki temel sebebin İngilizce “sellotape” olduğunu sizlere belirterek söze başlayalım.

Varlığı, 2. Dünya Savaşı yıllarına ve öncesine dayanan bantların icat edilmelerindeki en önemli gereksinim ise, bantların özellikle nakliye ve kargolama işlemlerinde büyük rahatlık sağlamasıdır. Günümüzde sadece seloteyp veya selobant değil, farklı türden ancak benzer hammaddeler kullanan bantların da varlıkları 2. Dünya Savaşı ve 1928 Yılına dayanmaktadır. Bugün, bandın kimin icadı olduğu ve ilk olarak halk tarafından ne zaman kullanıldığı ile ilgili bilgiler muhtelif. Bunda, seloteypin pek çok farklı isimle anılmasının payı son derece büyük. Sizlere bu bant türü hakkında bilgi verirken aynı zamanda ülkemizde bantın ne zaman üretilmeye başlandığı ile ilgili de bilgi vermeye çalışacağız. 

Para Bant İle Ne Yapılır?

Para bant, temel olarak selobanttır ve selofon bant veya seloteyp gibi isimlerle de anılır. Kullanımı pratik olan ve genellikle sadece 12mm’lik bir ene sahip olan bantlar ile yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yoktur. Yıpranmış, yırtılmış, zarar görmüş ve kullanılamaz haldeki banknotların onarım ve tamiratında kullanıldıkları için para bantlar, bu isimle anılır olmuşlardır. Günümüzde ofis bandı, kırtasiye bandı, paketleme bandı olarak bilinen bu bant tipi, pek çok alanda kullanılmaktadır.

Paketleme, ofis işleri, kâğıt paraların onarılması, önemli resmi evrakların yapıştırılması ve daha pek çok maksatla kullanılan bantlar, günümüzde ofis ve büroların olmazsa olmazları arasında yer alan başlıca ürünlerdir ve genellikle bant dispanseri olarak bilinen kesme araçları ile birlikte kullanılırlar. Bu bant tipi, genellikle kağıt yapıştırmak için kullanılır ve paketleme, evrak düzeltme, yazıcı çıktılarının yapıştırılması ve benzeri amaçlarla sık sık kullanılırlar. 

Para Bandın Hammaddesi Nedir?

Para bandın hammaddesi, selüloz olarak da bilinen yapıştırıcı malzemedir. Bu malzeme ile birlikte seloteyp üretiminde aynı zamanda propinil ve benzeri plastik / lastik bileşenleri de kullanılmaktadır. Kullanılan bileşenler sayesinde bantlar, esnek ve kolay koparılabilir – kesilebilir bir yapıya sahip olurlar. Günümüzde farklı türden bantlardan söz edilebilse de, kırtasiye bandı veya paket bandı gibi farklı türden bantların yapısında aynı hammadde kullanılmaktadır.

Hammadde, selüloz içeriğinden dolayı yapışkan bir nitelik kazanır. Böylece, para bandı olarak da bilinen kırtasiye bantları veya paket bantları, özellikle kâğıt – karton yüzeyler için rahatlıkla kullanılabilirler. Günümüzde, karton kutu veya naylon – plastik kargo poşetleri için genellikle koli bandı kullanılmaktadır. Buna karşılık özellikle küçük ofis ve bürolarda, büfe ve çeşitli iş yerlerinde seloteyp çok daha yaygın bir kullanıma sahiptir. Selobandın bu denli yaygın olarak kullanılmasındaki en önemli nedenlerden birisi de kullanımının son derece pratik olmasıdır. 

Selobant veya seloteyp, koli bandı ile hemen hemen aynı hammaddeden üretilmiştir. Buna karşın koli bandı, daha kalın ve enli olması ile çok daha geniş bir yapıştırıcı yüzeye sahiptir. Bu nedenle de koli bandı özellikle karton kutular için kullanılır. Selüloz ve propinil, bantların şeffaf ve yapışkan olmasını sağlarken onlara belli oranlarda esneklik kazandırır. Böylece bantlar, istenilen uzunlukta da kesilebilir veya koparılabilirler. 

Para Bandı Ölçüleri Nelerdir?

Para bandı ölçüleri genellikle standarttır. 12mm’lik bant eni, genellikle uzunluğu değişen bant ruloları ile tüketicilere ulaştırılır. Selobant veya seloteyp gibi isimlerle anılan bantların uzunlukları genellikle 10 metre, 33 metre, 35 metre arasında değişmektedir. Buna karşın, özellikle kırtasiye bandı veya selefon bant olarak bilinen bantlardaki en değeri çoğu zaman sabit kalır. En değerinin sabit kalması, bandın özellikle kâğıt yüzeylere kolayca yapışmasını sağlarken istenilen uzunlukta kesilmesini veya koparılmasını da mümkün kılmaktadır. 

Paket bandı olarak da bilinen bu tipteki bantlar, genellikle çember rulolarda satılırlar ve bant uzunluğuna bağlı olarak, çember ruloların enleri büyüyebilir veya küçülebilir. Koli bandı olarak bilinen bantların çok daha yüksek bir en değerine sahip olmalarının en önemli nedenlerinden birisi de bu bantların çok daha kalın olmalarıdır. 

Şeffaf Bant İle Para Bandı Aynı Şey Midir?

Şeffaf bant ile para bandı aynı şeydir. Genel olarak şeffaf bantlar, bir bant rulosuna sarılı ilen şeffaf renkten çok sarı – kahverengi renge sahiptirler. Bunun nedeni, şeffaf bantların üretiminde kullanılan hammadde ve selülozdur. Hammadde, bant çemberinin kalınlığı arttığında ışığı daha az geçiren bir hal kazanır ve neticede bant, kullanılmıyorken sarı – kahverengi bir renkte görünür. Bu nedenle, şeffaf bandın genel olarak seloteyp ile aynı anlama geldiğini genellikle pek çok kişi düşünmez, ancak şeffaf bant ile selobant aynı şeydir. 

Para bandı

Şeffaf Bant

Para Bant İzi Nasıl Çıkarılır?

Para bandı izi, banda yapışkanlık özelliğini kazandıran selülozu etkisiz hale getirmenin neticesinde çıkarılabilir. Genellikle bu işlem için sıcak su gibi, selülozu etkisiz hale getirecek bir etken maddeye ihtiyaç duyulur.  Sıcak su, genellikle bant izini çıkarmak için son derece idealdir. Bununla beraber, özellikle ahşap yüzeyler için aşırı sıcak su yerine, bir tür orta seviye çözücü kullanmanız gerekli olabilir. Genellikle yapışkan bant izi çıkarmak için orta sıcaklıkta su ve sabun, ideal bir karışım olarak karşımıza çıkmaktadır. Sabunlu sıcak su ve bez ile bant izi çıkarmanız mümkündür ve çözüm genellikle koli bandı gibi daha kalın ve yapışkanlık değeri yüksek bantlar için de işe yaramaktadır. 

Bant izi çıkarmak için sabunlu ılık – sıcak su karışımı çoğu zaman en ideal çözümü ifade eder. Tüm bunlara ek olarak, özellikle cam yüzeyler için camsil gibi ürünleri kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bant izlerini farklı türdeki yüzeylerden çıkarmak için, çok sıcak – kaynar su kullanmaktan kaçınmanız önerilmektedir. Çünkü aşırı sıcak su – kaynar su, aynı zamanda bant izini çıkarmayı istediğiniz yüzeye de zarar verebilir. PVC ve ahşap parke yüzeyler için bant izi çıkarma işlemi hakkında pek çok soru sorulur. Cevabı ise, sıcak sabunlu su olarak vermek mümkündür. 

Selobant Nedir?

Selobant, günümüzde seloteyp, yapışkan bant, ofis bandı, kırtasiye bandı ve benzeri isimlerle anılan ve yapışkanlık özelliğini, içeriğindeki selülozdan alan bir tür banttır. Bu bant tipi, genellikle paketleme bandı, seloteyp veya selobant gibi çok farklı isimlerle de anılır ve genellikle “seloteyp” olarak bilinir. Seloteyp, 12mm’lik enindeki bantlar için kullanılır ve daha kalın ya da özel amaçlı bant türleri arasında lastik bantlar veya yalıtkan bantlar gelmektedir. Farklı bant türleri çoğu zaman kullanım alanlarına göre isim alırlar. Örneğin yalıtkan bant genellikle elektrik tesisatlarının tamiri için yaygın olarak kullanılan bant türlerinden birisidir. Koli bandı ise, koli paketlemek için olduğu gibi aynı zamanda dekorasyon, PVC tamir işlemleri gibi pek çok iş için kullanılabilir. 

Para Bandı İsmi Nereden Gelmektedir?

Para bandı ismi, bandın genel kullanım maksadından ileri gelmektedir. Günümüzde farklı tüketici ürünleri, genellikle kullanıldıkları alana göre isim alırlar. Kırtasiye bandı veya yapışkan bant olarak da anılan şeffaf bantlar, bu ismi genellikle yırtılmış kâğıt paralar için kullanılmalarından alırlar. Bununla beraber, şeffaf yapışkan bant aynı zamanda yıpranmış – yırtılmış pek çok türden önemli evrak / kağıt için de kullanılabilir.

Örneğin koli bandı, bu tip kağıtları onarmak ve yapıştırmak için fazla güçlüdür. Aynı şekilde yara bandı, özellikle insanlar için üretilmiştir. Plastik – yalıtkan bant türleri ise genellikle mattır ve paralar veya çeşitli belgeler için kullanılamazlar. Yapışkan şeffaf bant, kağıt paraların ve özellikle yıpranmış – yırtılmış kağıt paraların tekrar kullanılabilmesi için tercih edildiğinden bu isimle anılırlar. 

Para Bandı Hakkında Bilmediğiniz 5 Detay 

Para bandı hakkında bilmediğiniz 5 detay ile sizlere kırtasiye bandı, şeffaf bant veya yapışkan bant olarak da bilinen bant tipi hakkında çeşitli bilgiler vermeye çalışacağız. 

Şeffaf Bandın Geçmişi, 1928 Yılına Kadar Uzanıyor

Şeffaf bandın geçmişi genellikle 2. Dünya Savaşı’na tarihlenir ve bantların yaygın kullanımında kargolama ihtiyaçlarının belirleyici unsur olduğundan sıklıkla söz edilir. Buna karşın, bildiğimiz anlamda yapışkan bandın geçmişi, 1928 Yılına kadar uzanır. Bununla beraber, pek çok kişi için ofis bandının icadı resmi olarak 1937 Yılına tarihlenir ve Colin Kinninmoth’un selobantın mucidi olduğu söylenir. 

Tıbbi Testler İçin De Kullanılıyor 

Seloteyp, yapışkanlık özelliğini içeriğindeki selülozdan alır. Selüloz, insan cildine zarar vermez. Bu nedenle özellikle çeşitli testeler için selobant kullanılabilir. Selobant, günümüzde aynı zamanda eczaneler ve hastaneler tarafından da kullanılır. Ancak özellikle çeşitli ürtiker testleri için selobant veya seloteyp, kendi başına test amacı ile kullanılmaktadır. 

Bant

Selüloz

12’lik Bant, Pek Çok Anlama Gelebilir…

Selobantlar, genellikle 12mm’lik ene sahiptirler ve düşük en değeri aynı zamanda bandın kolaylıkla koparılması – kesilmesi için uygundur. Buna karşın, kırtasiye bandı ürünleri çoğu zaman 12’li setler halinde satılırlar. Bu nedenle 12’lik bant, pek çok anlama gelebilir. Genellikle 12’li selobant, 12 adet seloteyp rulosundan oluşan bir silindiri tanımlamak için kullanılır. 

Türkiye’de İlk Şeffaf Bant Üretimi 1960’lı Yıllara Dayanıyor

Türkiye’de ilk şeffaf bant üretiminin geçmişi, 1960’lı yıllara dayanıyor. Her ne kadar 1960’lı yıllardan önce ülkemizde seloteyp kullanılıyor olsa da, Türkiye’de şeffaf bandın üretimi 1960’lı yılları buluyor. Aynı yıllarda ülkemizde dosya kağıdı, koli bandı ve benzeri ofis ürünlerinin üretildiği görülebilmektedir. 

1980’de “Seloteyp” İsmi, Sözlüklere Girmeye Başladı

Seloteyp, 1980 Yılında “Oxford Sözlüğü” ne girmeye hak kazandı. Selüloz tabanlı yapışkan banda karşılık olarak sözlüklere giren bu kelime, zamanla aynı çapa sahip bantların genel ismi olmayı başardı. 

Su Geçirmez Bant hakkında detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort